Vakscholen en profielen

Vmbo-profielen Thorbecke: we leiden jou op tot vakman of vakvrouw!

Welk niveau je ook doet, vmbo-basis, vmbo-kader of praktijkmavo, kom je bij ons op school, dan ga je meteen aan de bak. Vanaf klas 1 volg je de eerste zes weken meteen al beroepsgerichte lessen, die passen bij de verschillende profielen. Op het Thorbecke noemen we dat vakscholen. We leiden jou immers op als vakman of vakvrouw! We vinden het belangrijk dat je je op deze manier alvast kunt oriënteren op de praktijk.

Op het Thorbecke hebben we de volgende vakscholen:

Vanaf klas 3 ga je je verder specialiseren en word je opgeleid voor één van de vakscholen, die vallen onder de sectoren Zorg & Welzijn, Techniek of Economie. Je haalt bij ons niet alleen een diploma, maar je doet ook heel veel vakkennis op.

Met die keuze ben jij natuurlijk nog helemaal niet bezig. En toch kan het geen kwaad om alvast na te denken over de vraag wat jij straks wilt gaan leren op de praktijkafdelingen van onze school. Straks ook jouw school!

Kijk eens wat je hobby’s zijn. Waar houd jij je graag mee bezig? Waar ben je goed in. En mogen we je daar voor wakker maken? Want daar ligt namelijk jouw talent. Op zo’n manier kom je er stap voor stap achter welke vakschool bij jou past.

Zorg en Welzijn

Werken met mensen maakt je gelukkig. Je maakt ze mooi(er), verzorgt ze, omdat ze oud of juist jong zijn en je speelt een rol in hun vrije tijd, bijvoorbeeld tijdens het recreëren.

Bij Zorg en Welzijn krijg je vier verplichte profieldelen: mens en gezondheid, mens en activiteit, mens en omgeving en mens en zorg.

Naast deze verplichte onderdelen ga je minimaal vier keuzedelen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit: uiterlijke verzorging, haarverzorging, verzorging, activiteitenbegeleiding en recreatie.

Je hebt dus de keus om je zo breed mogelijk te scholen of al de diepte in te gaan.

Je krijgt les op een leerplein waar alle deelgebieden van Zorg en Welzijn zijn vertegenwoordigd. Je werkt hier redelijk zelfstandig aan theorie en praktijkopdrachten.

Economie en Ondernemen

Je richt je op de detailhandel en leert je eigen onderneming draaiende houden. Een ondernemer heeft alles op orde en kennis van zaken. Je leert het logistieke systeem kennen en regelt je eigen administratie. Je legt

contacten met je klanten, presenteert en verkoopt je producten. Daarnaast ga je jouw eigen webshop beginnen.

Bij Economie en Ondernemen richten we ons zowel op de werkzaamheden op de werkvloer als op de administratie. Na het behalen van je diploma biedt deze opleiding je heel veel mogelijkheden voor een vervolg op het MBO.

Horeca, Bakkerij en Recreatie

Vind je het leuk om het gasten naar de zin te maken? Dit kunnen gasten zijn die in een restaurant of hotel komen eten of simpelweg een bestelling doen in de bakkerij, dat maakt voor jou niet uit. Je bent in staat de gasten lekker eten, een goede service en een prettig gevoel te geven.

Later kun je met deze opleiding terecht in kantines van grote bedrijven, instellingskeukens van ziekenhuizen en verpleeghuizen. Daarnaast kun je na je school ook werken in de recreatie. Vind je horeca leuk, maar wil je eigenlijk (banket-)bakker worden? Dan kies je, naast je profiel, de specialisatie bakkerij. Uiteraard is andersom ook mogelijk.

Kortom: kies je HBR, dan zit je gebakken!

Mobiliteit en Transport

Heb je interesse in alles met een stuur of motor en ben je niet bang voor vieze handen? Ben je een echte doorzetter die graag vakwerk wil leveren? Dan is dit zeker iets voor jou!

Op deze afdeling kom je van alles tegen, zoals auto’s, motoren en fietsen. Ook wordt er een stuk transport & logistiek aangeboden. Tijdens de lessen maak je onder andere opdrachten online, waarbij je via animaties veel krijgt uitgelegd. Deze kennis neem je mee in de werkplaats waar je praktijkopdrachten gaat uitvoeren. Iedereen werkt hierdoor op zijn eigen niveau en tempo.

Daarom is deze afdeling de sleutel voor je toekomst en een goede stap richting het MBO.

Produceren, Installeren en Energie

Techniek is je lust en je leven. Stilzitten is aan jou niet besteed. Jij steekt je handen liever uit de mouwen.

Bij PIE leer je samen te werken met medeleerlingen en maak je gebruik van verschillende technieken. Zo zorg je er bijvoorbeeld voor dat een elektronisch onderdeel feilloos samenwerkt met een 3D-geprint onderdeel.

Ook houd je je bezig met de woningbouw. Je zorgt ervoor dat het de bewoners aan niets ontbreekt, wat betreft waterleidingen, elektra en domotica.

Kortom, jij zorgt ervoor dat het werkt!

Media, Vormgeving en ICT

Je bent creatief en vindt het een uitdaging om zelfstandig of in groepjes de wereld te ontdekken van printmedia, webdesign, vormgeving, fotografie & film. Veelal maak je gebruik van ICT. Je ziet jezelf werken in een toekomst met (online) media, audiovisuele techniek (beeld, licht en geluid) of in de ICT.

Op deze afdeling werk je veel met Apple-computers en je leert hoe je jouw ontwerpen kunt bewerken en aanpassen met teken-, opmaak-, foto- en filmbewerkingsprogramma’s van onder andere Adobe.

Kortom, van idee naar product, jij kunt het vormgeven en maken!