Onderwijs

VMBO-onderwijs & Thorbecke

Maak werk van je Toekomst!

Op het Thorbecke maak je kennis met de praktijk van morgen. Door letterlijk je handen uit je mouwen te steken. Door te doen dus! Niet voor niets staat onze school op een bedrijvenpark. Dé plek voor mooie ideeën en techniek! Dé plek waar we jou wegwijs maken in de beroepen van later. We zitten er middenin!

Doen is het nieuwe denken. En precies daarom maakt Thorbecke het leren leuk. Door je de kans te geven vanaf de brugklas de lesstof al in de praktijk te brengen. We halen de toekomst een stukje dichterbij. We volgen jouw droom en helpen je om in de praktijk uit te vinden wat dat betekent.

Op het Thorbecke vinden we het belangrijk dat jij de kans krijgt om jezelf te leren kennen, te leren ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen, om je te laten zien dat ook jij het kunt gaan maken!

Dit doen we samen. Samen met alle leerlingen en onze docenten en ondersteuners. Maar ook met bedrijven en instellingen, met de gemeenschap dus.

Zodat jij zelf de verantwoordelijkheid leert te nemen in je eigen leerproces, je op eigen benen leert te staan, weet wat je wilt en trots kunt zijn op jezelf.

Bekijk de leerwegen Welke route leg je af? Ondersteuning op maat

VMBO en PraktijkMAVO

Op Thorbecke vmbo kun je de volgende leerwegen volgen

VMBO-B

Bij vmbo-b (basis) krijg je 12 uur per week praktijklessen en verder theoretische vakken zoals bijvoorbeeld Nederlands en Engels, rekenen, wiskunde, economie, natuurkunde en biologie. In het vierde jaar doe je examen in een beroepsgericht vak in de sectoren Techniek, Economie of Zorg en Welzijn.

Met het basisdiploma heb je toegang tot het mbo-niveau 2 in het mbo.

VMBO-K

Bij vmbo-k (kader) krijg je net als bij de basisberoepsopleiding 12 uur per week praktijkles en daarnaast theoretische vakken zoals bijvoorbeeld Nederlands en Engels, rekenen, wiskunde, economie, natuurkunde en biologie.

Het verschil met de basisopleiding is dat het niveau hoger ligt en de lesstof moeilijker is. In het vierde jaar doe je examen in een beroepsgericht vak in een van de drie sectoren Techniek, Economie of Zorg en Welzijn.

Met het vmbo-kader diploma heb je toegang tot het mbo-niveau 3 en in sommige gevallen niveau 4.

Praktijkmavo

Denken en doen op de praktijkMAVO van Thorbecke!

Kun jij best goed leren. Maar ben je ook ondernemend en praktisch ingesteld. Dan is de praktijkMAVO op Thorbecke misschien iets voor jou. Zo combineer je de beroepspraktijk met theorie op het hoogste vmbo-niveau. Voorheen noemden we dat de gemengde leerweg.

Met de praktijkMAVO heb je een goede aansluiting met het mbo-niveau 3 of 4. Je ontdekt daarbij vanzelf wat het beste bij je past.

Welke route leg je af?

leerjaar 1

In onze brugklas volg je een uitgebreid vakkenpakket. Je leert vooral door te doen.

Zo krijg je in korte periodes alle praktijkvakken. Denk aan garage, zorg & welzijn, de winkel, media & vormgeving en nog veel meer. Ook krijg je extra bewegingsonderwijs, werken we aan een fijne sfeer in de klas en op school. Je hebt een vaste mentor die je veel ziet en spreekt in de week, zodat we je nooit uit het oog verliezen. Dit jaar draait om oriënteren.

leerjaar 2

In dit jaar maak je al een gerichtere keuze voor een tof praktijkvak. Waar werd je in klas 1 enthousiast van? Waar wil je meer van weten? Je volgt in twee langere periodes 2 praktijkvakken om uiteindelijk voor leerjaar 3 er 1 te kiezen. Ook dit jaar heb je een vaste mentor die je veel ziet en spreekt in de week. Dit jaar draait om kiezen!

leerjaar 3 & 4

In leerjaar 3 start jouw examen. Je gaat examen doen in het praktijkvak dat je in leerjaar 2 hebt gekozen. Het praktijkvak bestaat uit verplichte profielvakken en keuzevakken die je helemaal zelf mag kiezen. Zo kun je zelf richting geven aan wat jij op onze school leert.

Bij een praktijkvak hoort ook een gericht profielvak: natuur- scheikunde, economie of biologie.

Ook in leerjaar 3 en 4 heb je een vaste mentor van wie je les krijgt en die je regelmatig ziet en spreekt. Leerjaar 3 en 4 draait om het examen!

Ondersteuning: Plek voor elk kind!

 

We doen er alles aan om jou bij ons op school  een fijne tijd te bezorgen, zodat jij je goed kunt ontwikkelen. We vinden het namelijk heel belangrijk dat jij je prettig voelt bij ons op school, dat er onderling respect is en dat we je helpen bij jouw manier van leren en ontwikkeling.

Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, maken we gebruik van de PBS-methode, wat eigenlijk staat voor Positive Behaviour Support, maar op de Thorbecke zeggen we gewoon: Positief Bezig zijn op school. Dat doen we met elkaar. Met een positieve instelling, door te zorgen voor structuur en een veilige omgeving.

leren is doen!

Op de Thorbecke helpen we te groeien naar zelfstandigheid. We doen dat met behulp van de zogenaamde vijf leidende principes:

1
Je bent of wordt zelfredzaam
2
Je hebt of krijgt een realistisch zelfbeeld
3
Je bent verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling
4
Je bent van waarde voor jezelf en voor een ander
5
Verschillen mogen er zijn!

Lees meer over onze principes in: het schoolplan 2023-2026

Realisatie: